2013 aasta kalender – vaprad ja ilusad Naissaare naised

Rannarahva muuseumi 2013. aasta kalender on seekord koostatud lugupidamisavaldusena vapratele ja ilusatele Naissaare naistele.

Maria Klamas, keda vanima poja järgi hüüti Jullimammaks ja väikese kasvu pärast ka Pisumammaks, ei olnud rihvelpüssist eriti pikem, kuid seeeest oli ta kange naine. Koos lastega käis Maria tihta lesta püüdmas. Selles oli ta väga tubli. Ühel varakevadisel päeval, kui meres veel siin-seal jääd oli, sõudis ta koos kahe tütrega lestavõrke panema. Maali ja Sophia ei olnud veel võrkudega valmis saanud, kui üks suur laev, täpsemalt parklaev, nende kõrvale sõitis ja lootsi soovis.

Maria vaadanud tütar Maalile otsa ja ütelnud: “Sul on puhas põll, anna see mulle. Ning uus pearätt ka!” Tüdruk andis nii põlle kui räti emale, kes need kohe ümber pani ning laeva nöörredelile ronis. Laevale jõudes läks ta kambüüsi koka juurde ja küsis pekki. Kokk andis talle noa ning Maria lõikas suure pekitüki, viiras selle köiejupiga väikesesse lestavõrgupaati ja ütles tüdrukutele: “Määrige selle pekiga paadiliiteid. Need on hakanud talvega läbi laskma.” Tüdrukud tegid, nagu ema käskis. Maria ise läks ahtrisse kapteni juurde ning lootsis suure parklaeva Tallinna sadamasse.

Nii kirjutas oma vanavanaemast Naissaare mees Verner Luther. Soolastes meretuultes pargitud saare naised olid argipäeval merel ja rannas mehe eest väljas, peale selle said nad hakkama ka traditsiooniliste naistetöödega. Kõigil seisis kuskil akna all õmblusmasin, millel vuristati valmis pere igapäevased riided. Kuid pühapäeval toimus naistega totaalne muutus. Kapist võeti välja linnas õmbleja juures teha lastud uhkemad kleidid ja seati end ilusti korda.

Paistab, et ideaalid olid kõrged, šnitti võeti linnadaamidest ja moelehtedest ning ka rahakott võimaldas nii endale kui lastele kauneid tualette muretseda.

Seda Naissaare naiste pühapäevast poolt võib näha saare vanades fotoalbumites, kus on lehekülgede kaupa uskumatult kauneid perekonnapilte, hoolikalt riidesse sätitud lapsi ja väärikaid daame peentes tualettides ja kübarates.

Romantiline kalender on saadaval Rannarahva Muuseumi ja Viimsi Vabaõhumuuseumi poodides. Hind 8€. Suuremate koguste korral toimetame ise kohale ja laseme hinda alla ka!

 

Rannarahva Muuseum

 

Comments are closed.